top of page

Keratokonus

Keratokonus betyder konisk eller kegleformet hornhinde. Det er en forholdsvis sjælden sygdom i hornhinden, som skyldes en udtynding i hornhindens midte, således at hornhinden ikke længere har samme tykkelse, hvilket resulterer i at trykket i øjet får hornhinden til at bule ud, der hvor hornhinden er blevet udtyndet. Man får altså en mere spids kegleformet hornhinde, som i praksis betyder, at der ofte opstår en større bygningsfejl, og at synet tit forværres ganske hurtigt, ligesom styrken ofte også er meget ustabil. Synsevnen reduceres som oftest, og sygdommen kan ikke helbredes. Man har dog gode erfaringer med, at stabilisere synet og forbedre synsevnen med formfaste kontaktlinser eller sclerallinser. Sygdommens forløb er meget individuel fra person til person. Hos nogle udvikler det sig hurtigt (måneder) for at stabilisere sig, hos andre kan udviklingen ske over meget lang tid (mange år).

 

Man kender ikke årsagen til at nogle mennesker udvikler keratokonus, men den kan være arveligt betinget. Keratokonus opdages som ofte i ungdommen, ved en almindelig synsprøve, hvor symptomerne er at afstandssynet er blevet dårligere. Der er typisk en bygningsfejl af en vis størrelse. Diagnosen stilles af en øjenlæge, typisk efter en måling i et keratometer, hvor krumningerne på hornhinden måles.

 

Hos ZEISS Vision Center har vi markedets mest avancerede udstyr til at diagnosticere keratokonus. Vi er også specialister i at behandle keratoconus med specialfremstillede formfaste kontaktlinser eller sclerallinser. Behandlingen er tilskudsberettiget.

bottom of page