top of page

Katarakt (grå stær)

Man har grå stær hvis øjets linse er blevet uklar, hvilket kan ses som om linsen er blevet grålig eller brunlig. Alle kan få grå stær, men det ses hyppigst hos ældre mennesker, da der som oftest er tale om en aldringsproces i linsen, der gør at linsen bliver mere og mere uklar.

 

Dette skyldes at cellerne i linsen ikke dør og udskiftes som andre celler i kroppen. Der dannes nye linseceller hele livet, men de lægges til de allerede eksisterende, hvilket minder lidt om dannelsen af årringene i et træ. Man har altså linseceller der er lige så gamle som en selv.

 

Grå stær kan også være livsstils- og sygdomsbetinget. Der er større risiko for at udvikle grå stær ved rygning, ligesom eksempelvis diabetes kan være med til at fremskynde udviklingen af grå stær.

Grå stær opdages ofte ved at man oplever; sløret syn, blænding i stærkt sollys eller at farver "falmer" lidt. Synet i mørke vil som oftest også opleves som forringet. Grå stær udvikles typisk over en længere periode, normalt over flere år.

Diagnosen stilles af en øjenlæge, typisk efter et besøg hos optiker, hvor man konstaterer nedsat synsevne, som ikke kan afhjælpes med nye briller.

Øjenlægen vurderer graden af grå stær og indstiller til operation, hvor øjets naturlige og uklare linse erstattes af en ny kunstig linse, som typisk vil resultere i en normal synsevne igen. Operationen foregår i lokalbedøvelse og tager ca. 15 minutter pr. øje. Der er sædvanligvis meget få komplikationer forbundet med en grå stæroperation. Nogle kan herefter nøjes med læsebriller, mens andre stadig har brug for både afstands- og læsebriller eller en flerstyrke brille. Behovet for briller kan udmåles efter ca. 5-6 uger efter operationen.

bottom of page