top of page

AMD (øjenforkalkning)

Øjenforkalkning eller AMD, som det hedder, er en sygdom i den centrale del af nethinden (macula=den gule plet). AMD står for aldersrelateret macula degeneration og har altså intet med forkalkning at gøre, hvorfor navnet er misvisende. I den gule plet sidder tappene, som er de sanseceller der gør os i stand til at se skarpt på afstand og nær, samt se farver. Disse sanseceller bliver degenereret, dvs. at de nedbrydes, hvilket resulterer i at læsesynet og det skarpe syn påvirkes negativt, så man som regel mister evnen til at læse, eller  til at genkende andre mennesker, fordi der opstår blinde områder i den mest centrale del af synsfeltet. I sidste ende kan det betyde, at man også mister evnen til at køre bil. Orienteringssynet bevares som regel, hvilket betyder, at man stadig kan orientere sig og gå, selvom læsesynet er påvirket.

 

Begge øjne udvikler AMD, dog kan der være forskel i graden fra øje til øje. AMD kan være arveligt, men usund levevis med rygning, dårlig kost, overvægt og type 2 diabetes har også betydning for risikoen for at udvikle AMD. AMD kan ikke helbredes, men et større amerikansk studie, viste at kosttilskud med en nøje sammensætning af vitaminer og mineraler, kan forsinke udviklingen af AMD, dog er virkningen på den våde AMD begrænset.

Der findes 2 typer af AMD:

 

Den tørre AMD skyldes, at sansecellerne i den gule plet degenereres eller går til grunde, hvilket udgør ca. 85% af tilfældene af AMD. Man ved ikke med sikkerhed hvorfor tør AMD opstår, men noget tyder på, at cellerne eller vævet med alderen, ligesom mange andre steder i kroppen gennemgår en aldringsproces, som gør at de svinder ind. Der er ofte kun meget få eller slet ingen symptomer. Tør AMD opdages som regel ved, at patienternes læsesyn bliver dårligere eller synet generelt bliver mere sløret. 

Den våde AMD skyldes iltmangel i nethinden, som resulterer i nydannelse af blodkar, for at kompensere for denne iltmangel. Disse nye blodkar er ofte utætte, hvorfor væske kan sive ud under eller i nethinden. Er disse blodkar tilstrækkeligt utætte kan der forekomme reelle blødninger fra disse ustabile blodkar. Derved dannes der hævelser i nethinden, som gør at cellerne i nethinden degenereres. Våd AMD er ofte en videreudvikling af den tørre AMD, men våd AMD kan også opstå uden forudgående tør AMD. Våd AMD opdages typisk ved, at patienterne oplever sløret syn, som udmynter sig i at bogstaver kan mangle, eller rette linier bliver bulede og forvrænget. Den våde AMD kan behandles med enten laser eller indsprøjtninger i øjet, som hæmmer dannelsen af nye blodkar, eller får de nydannede blodkar til at forsvinde, så hævelserne i nethinden forsvinder.

Forringelser af læsesynet kan afhjælpes med forskellige forstørrende optiske hjælpemidler. Kig ind til en synsprøve så vi kan se hvad vi kan gøre for dig.

bottom of page